AS “Putnu fabrika Ķekava” sadarbībā ar “Latvijas Grilētāju brālību” iesaka sešus noderīgus padomus, lai grilēšana sniegtu prieku un izcilu rezultātu – gardi pagatavotu gaļu.

“Grilēšanas pasaule ir daudz plašāka nekā vairumam šķiet. Pirmkārt, uz grila var pagatavot ne tikai ierastās pusdienas vai vakariņas, bet arī brokastis un desertus. Kādēļ gan ne? Grilēt var jebko, pat saldējumu! Otrkārt, grilēt var arī jebkuros laika apstākļos, neskatoties uz to, vai aiz loga spīd saule un valda karstums, vai arī līst lietus, ir vēsāks un vējaināks laiks. Grilēšanas maģija slēpjas pārdomātā grilēšanas procesā, labā kompānijā, karstās oglēs un kvalitatīvos produktos,” saka “Latvijas Grilētāju brālības” pārstāvis Juris Titovs.

1.Viss nepieciešamais grilēšanai.

Gan profesionāļiem, gan iesācējiem grilēšana sagādās īstu prieku tikai tad, ja tā būs ērta. Tādēļ svarīga ir pareizu grilēšanas rīku izvēle: grila stangas, birste grila notīrīšanai, garā lāpstiņa, un, protams, garšvielas un trauki, kuros salikt gatavo ēdienu.

Grilēšanai ieteicams izmantot malku un citus dabīgus degmateriālus, jo tie ne tikai piešķir izsmalcinātas aromātu un garšu nianses, bet ļauj gaļai saglabāt visas vērtīgās vielas. Piemēram, ābele var piešķirt saldenu smaržu. Īpaši patīkamu un izteiktu garšu piešķirs ābeles un ozola malkas kombinācija. Alksnis piedos saldenu garšu, savukārt kļavas koksne sniegs salīdzinoši vieglu, niansēm piepildītu aromātu. Degšķidrumus un ogles, kas piesūcinātas ar ķimikālijām, izmantot nav ieteicams.

2.Kārtīgi jāsagatavojas.

Grilēšanai nepieciešamos darbarīkus un traukus ir jāsagatavo jau iepriekš, jo brīdī, kas sāksies grilēšana, nebūs daudz vaļas sagatavošanās darbiem.

Pirms grila kurināšanas vienmēr ir jānotīra grila restes. Ieteicams to darīt ar speciālu birsti un pēc tam restes noslaucīt ar mitru drāniņu. Lai grils kalpotu ilgāk, tas jātīra arī pēc maltītes gatavošanas.

Lai gaļa un dārzeņi nepieliptu pie grila restēm, ieteicams tās ieziest ar eļļu. Ar stangām paņemiet nelielu papīra dvieļa gabaliņu, iegremdējiet to bļodiņā ar rapšu vai augu eļļu un ar to viegli apslakiet restes. Ja nevēlaties ar eļļu ieziest grila resti, tad ar eļļu var apslacīt pašus produktus. Ja gaļas grilēšanai izmantojat koka iesmus, 1-2 stundas pirms gatavošanas ieteicams tos pamērcēt ūdenī, lai iesmi grilēšanas laikā nesadegtu.

3.Augstvērtīgas gaļas izvēle.

Labas un gardas grila maltītes galvenā atslēga ir kvalitatīva gaļa. Viens no iecienītākajiem gaļas veidiem grilēšanai ir vistas gaļa, jo tai ir īss pagatavošanas laiks un tā ir liesa, uzturvielām un olbaltumvielām bagāta.

Lai sagatavošanās laiks būtu īsāks, vistas gaļu var pirkt jau gatavu marinādē, izvēloties atbilstoši jebkurai gaumei. Vistas gaļas piedāvājums veikalos ir plašs, tādēļ svarīgi pievērst uzmanību kvalitātes norādēm uz iepakojuma. “Ķekava” ir pirmais un pašlaik vienīgais gaļas ražotājs Baltijā un viens no nedaudziem Eiropā, kurš ieviesis ražošanu bez antibiotikām, un pircējam to apliecina marķējums “Audzēts bez antibiotikām”. No šī gada “Ķekava” arī grila produkciju piedāvā paaugstinātā kvalitātē ar marķējumu “Audzēts bez antibiotikām”. “Ķekava” marinēto produktu klāstā kopumā ir 20 dažādi produkti, kas ir piemēroti kā prasmīgiem grilēšanas meistariem, tā iesācējiem.

Marinādi gaļai var gatavot arī pašu spēkiem. Marinādes pagatavošana ir lieliska iespēja eksperimentēt ar saviem mīļākiem garšaugiem un piedevām, iejūtoties īsta šefpavāra lomā. Marinādēm bieži vien tiek izmantotas sinepes, citrona vai laima sula, etiķis, ķiploki un citas sastāvdaļas ar izteiktu garšu. Marinādei ir ieteicams pievienot nedaudz vairāk garšvielu, nekā šķietami gribētos, jo cepšanas laikā garšas intensitāte mazināsies. Ja marinādes pagatavošanai nav laika, 5 – 7 minūtes pirms gaļas noņemšanas no grila, to var glazēt ar saldām piedevām, piemēram, medu vai kļavu sīrupu.

Gan pērkot svaigu, gan marinētu gaļu, jāatceras – lai gaļa saglabātu kvalitāti, svarīgi ir pareizi uzglabāšanas apstākļi. Gaļas uzglabāšanas temperatūrai veikalā ir jāatbilst ražotāja noteiktajam standartam un jāatrodas vitrīnā. Pašam pārvadājot gaļu, ir ieteicams izmantot speciālas aukstuma somas un pievērst uzmanību, lai gaļa neatrodas tiešos saules staros. Mājās gaļa ir jātur ledusskapī un jāizņem tikai brīdi pirms cepšanas. Svarīgi paturēt prātā, ka ražotāja norādītais gaļas derīguma termiņš ir spēkā tikai tad, ja tiek ievēroti pareizi gaļas uzglabāšanas nosacījumi.

4.Gaļas cepšana.

Cepšanas ilgums ir atkarīgs no izvēlētās gaļas. Visīsākais pagatavošanas laiks ir vistas gaļai – ja gatavojat vistas fileju vai vistas gabaliņus uz iesmiņiem, tos jācep vidēji 7 – 8 minūtes, savukārt vistas krūtiņu – ap 10 minūtēm. Vistas spārniņus ieteicams gatavot 15 – 30 minūtes, savukārt visilgākais laiks paies, gatavojot stilbiņus – tos nāksies cept no 30 minūtēm līdz 1 stundai. Gatavošanas laikā ieteicams ogles koncentrēt vienā noteiktā pusē, lai pēc nepieciešamības pārvietotu vistas gaļu uz otru – vēsāko pusi.

Par gaļas gatavību var pārliecināties, ar nazīti nedaudz iegriežot gaļā. Lai gaļa iegūtu pilnīgāku garšu un struktūru, tai jāļauj vismaz 5 minūtes „atpūsties”, apsedzot ar foliju, lai neatdziest.

5.Gatavās maltītes pasniegšana.

Lai maltīte saglabātos silta, gaļu ir ieteicams pasniegt uz iepriekš sasildītiem šķīvjiem. Vistas gaļu vienmēr vēlams ēst kopā ar dārzeņiem, tādējādi maltīti padarot ne tikai uzturvielām bagātu, bet arī vizuāli gardāku. Lai arī pasniegšanas process būtu interesants, sāls vietā var eksperimentēt ar dažādām garšvielām, piemēram, baziliku, rozmarīnu un citiem garšaugiem, tādējādi atklājot jaunas garšas.

Lai labi garšo!