Latvijas iedzīvotāji kļūst prasīgāki pret veikalos nopērkamo produktu kvalitāti. Jūnijā veiktā iedzīvotāju aptauja rāda, ka, pērkot gaļu, vairāk nekā divas trešdaļas jeb 68% iedzīvotāju labprātāk izvēlētos to, kas audzēta bez antibiotikām.

Pieaugot diskusijai par lauksaimniecības dzīvnieku labturību un attiecīgi gaļas kvalitāti, iedzīvotāji, veicot pirkumus, aizvien vairāk izvērtē, vai dzīvnieks ir ticis audzēts labos apstākļos, ir bijis veselīgs un audzis bez antibiotikām.

Uztura speciāliste Ksenija Adrijanova skaidro: “Tendences parāda, ka cilvēki, tajā skaitā — jaunieši, arvien vairāk un vairāk mērķtiecīgi izvēlas veselīgo uzturu un dzīvesveidu. Iepērkoties viņi lasa, kas rakstīts uz produkta iepakojuma, un interesējas, kā produkts ražots. Par vistu gaļu sabiedrībā pastāv daudz mītu — daudzi tic, ka vistu audzēšanā izmanto augšanas hormonus, kā arī uzskata, ka putnu nav iespējams izaudzēt bez neadekvāti liela antibiotiku daudzuma. Šādi uzskati maldina un traucē veselīgu izpratni par vistas gaļu, kas ir vērtīgs liesu olbaltumvielu avots. Visa vistas gaļa, kas legāli nonāk veikalu plauktos, ir droša, bet audzēšana bez antibiotikām ir paaugstinātas kvalitātes rādītājs. Redzu, ka ražotāji jau šobrīd meklē risinājumus un audzē putnus bez antibiotikām, izveidojot vidi, kurā dzīvniekiem nav saskarsmes ar infekcijām un attiecīgi riska saslimt.”

Aptaujas dati liecina – 68% gaļas pircēju ir svarīgi, lai dzīvnieku audzēšanā nebūtu izmantotas antibiotikas. Trešā daļa aptaujāto iedzīvotāju jau šobrīd veikalu plauktos izvēlas tieši gaļu ar marķējumu “Audzēts bez antibiotikām”. Vecumā no 18 līdz 29 gadiem to norāda 40% aptaujāto, savukārt grupā pēc 40 gadu vecuma 33%.

Pieaug iedzīvotāju prasības ne tikai pret izcelsmi, bet arī gaļas pārdošanas apstākļiem. To, ka viņiem svarīga ir pārdevēja uzticamība un drošība, uzsver 30% aptaujāto, savukārt 80% respondentu pievērš uzmanību tam, lai gaļa veikalā tiek uzglabāta kvalitatīvos un piemērotos apstākļos.

Sekojot pieaugošajām iedzīvotāju kvalitātes prasībām pret gaļu, “Putnu fabrika Ķekava” pērn sāka piedāvāt gaļu paaugstinātā kvalitātē ar marķējumu “Audzēts bez antibiotikām”. Šogad uzņēmums tai pievienojis arī pirmo grila produkciju Baltijā ar šādu marķējumu. “Ķekava” ir pirmais un pašlaik vienīgais gaļas ražotājs Baltijā un viens no nedaudziem Eiropā, kurš ieviesis ražošanas modeli, kas ļauj izaudzēt putnus veselīgi, bez slimošanas, tādejādi izvairoties no antibiotiku lietošanas. “Putnu fabrika Ķekava” antibiotiku patēriņš ir viens no viszemākajiem Eiropas Savienībā un vienā līmenī ar tādiem kvalitātes līderiem kā Norvēģija, Islande un Zviedrija.

*Aptauja veikta 2018.gada jūnijā sadarbībā ar Snapshots, piedaloties 702 respondentiem.